Over de route

Op een steenworp afstand van pretpark 'de Efteling' ligt de mountainbikeroute die je leidt door het nationaal park Loonse en Drunense duinen. De route leidt je door alle soorten natuur die deze omgeving te bieden heeft: stuifzand, naald- en loofbossen en heide. Op de mountainbikeroute bevinden zich enkele prachtige panorama's vanaf waar je tussen het fietsen door kunt genieten van de prachtige uitgestrekte natuur.

De track

Het grootste gedeelte van de mountainbikeroute bestaat uit goed onderhouden singletrack. Hoe vaak je de route ook rijdt, de invloeden van de omgeving en van het weer zorgen ervoor dat deze nooit precies het zelfde is. Soms zijn sommige stukken uit de track wat lastiger vanwege los zand, maar gevorderde rijders zien dit als uitdaging. Het grootste gedeelte van de route bevind zich echter in de bossen alwaar de singletrack vrijwel altijd goed begaanbaar is. Sterker nog; door de aard van de ondergrond wordt hemelwater snel opgenomen. Je kunt dus na een regenachtige periode vrij snel weer van een droge route genieten. Op plekken waar toch plassen blijven liggen kun je er meestal omheen fietsen.

Je vind op de mountainbike route door de Loonse en Drunense duinen geen stukken waar je meer dan een minuut lekker rechtdoor kunt fietsen zonder obstakels tegen te komen. Je bent constant bezig met het inschatten van afstand, snelheid en bochtjes terwijl je door de steeds wisselende ondergrond regelmatig zult moeten schakelen. Dit maakt de route vrij technisch, al zullen ook beginners de mountainbike route op een lager tempo goed kunnen rijden.

Hoogteverschil

De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen bevat relatief weinig hoogteverschil. Vergis je echter niet in de pittige klimmetjes die er zijn: probeer ze allemaal maar eens, ook als de ondergrond niet ideaal is, zonder af te stappen te overwinnen. Op enkele klimmetjes liggen rubber matten die voorkomen dat je grip verliest in los zand.

Voetgangers op het mountainbike pad

Op sommige stukken, meestal dicht bij de 3 hieronder genoemde startpunten, bevinden zich wel eens wandelaars op het mountainbikepad: let hierop. Op sommige paden staat niet goed aangegeven dat zij een mountainbikeroute betreden waardoor ze dit soms niet doorhebben. Wat verder in de bossen kom je nauwelijks/geen voetgangers meer tegen.

Startpunten mountainbikeroute

De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen heeft vele startlocaties. Ga naar Startpunten mountainbikeroute Loonse en Drunense duinen voor de meest gebruikte locaties om op te stappen.

Kaart van de mountainbikeroute

De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen wordt soms, ter natuurbehoud, wel eens gewijzigd. De route hieronder is zoals ik hem zelf gefietst heb (GPS track) in 2013. Op de kaart zie je tevens de locatie van de 3 startpunten van de mountainbikeroute. Bij elk startpunt bevind zich een Café, hier kun je even lekker uitrusten en genieten van de mooie bosrijke omgeving.

ANWB fietsreparatie kastje mountainbikeroute

Bij café de Rustende Jager (2) bevind zich langs de weg een geel opvallend ANWB fietsreparatiekastje met o.a. bandenplak spullen. Je kunt hier o.a. je mountainbike weer oplappen Als deze op slot zit kun je terecht bij het café. Het kan wel eens voorkomen dat het kastje leeg is, zorg dus altijd voor een eigen reparatieset als je een dergelijk natuurgebied in rijdt.

ANWB fietsreparatie kastje

 

MTB route info

De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen is één van de mooiste routes binnen Nederland.

Type: meest singletrack;
Lengte: +- 28 kilometer;
Moeilijkheid: gemiddeld;
Startpunten: 3;
Ondergrond: zand;
Signalering: MTB teken;
Begaanbaar: hele jaar;

Kaartje

Klik op de kaart voor een grotere versie.

Gevonden voorwerpen

Vind u iets op de route? Laat het plaatsen.

Geen bekend.

Vergunning

Vergeet niet om een mountainbike vergunning voor de Loonse en Drunense duinen te kopen. Ook in 2016 heb je een vergunning nodig om het mountainbike pad te mogen gebruiken.

Sticker van enkele jaren geleden. Elk jaar heeft de sticker een andere kleur.

Voor maar €12 (jaarkaart) of €5 (dagkaart). Van de opbrengsten onderhoudt Natuurmonumenten de route. De prijs van de vergunning is per 2016 iets verhoogt. Nu ook online te bestellen bij Natuurmonumenten.